חפשו עוד תכנים!
תכנים|שו"ת ברשת|מוצרים 
 
דת ויהדות

דף לימוד- מהן עגלות צב?

הרב יניב חניא  ז סיוון, תשעח  21/05/2018

דף ללימוד משותף בנושא עגלות הצב של בני ישראל במדבר...

תגיות:
בפרשת נשא מתוארת תרומתם של הנשיאים לחנוכת המשכן. אולם לפני כן מתארת התורה שהנשיאים הביאו מתנה שנועדה לעצם השימוש במשכן- "ויביאו את קרבנם לפני ה' שש עגלות צב..." העגלות הללו נועדו לכך שהלווים ישמו עליהם את החלקים הכבדים של המשכן. אולם עצם הביטוי דורש הבנה- למה הכוונה "עגלות צב"? מה זה "צב"?

רש"י מביא שני פירושים לשאלה- "אין צב אלא מחופים וכן "בצבים ובפרדים", עגלות מכוסות קרויות צבים. ויש דורשין צב, לשון הצבי ישראל, שהם יפות".
מהם שני ההסברים שרש"י מביא למילה "צב"? לפי הפירוש הראשון למה הכוונה ולפי הפירוש השני למה הכוונה? שימו לב לנקודה מעניינת- רש"י מביא שני פסוקים בפירושו, אולם יש הבדל, את הפסוק הראשון רש"י מביא כדי להסביר את עצם הפסוק (לפי זה, למה מתכוון הנביא כשהוא אומר "בצבים ובפרדים"?) ואילו את הפסוק השני רש"י מביא כדי להוכיח את הפירוש למילה "צב".

גם האבן עזרא מביא שני פירושים למילה "צב"- "... מין ממיני השוורים המושכים את העגלות, ויש אומרים שהוא כטעם מלאות יותר מידי, מגזרת ואת בטנך צבה...".
נסו להסביר את המילה "צב" לפי שני הפירושים של האבן עזרא. לפי הפירוש הראשון למה מתייחסת המילה "צב"? ולפי הפירוש השני למה היא מתייחסת (כלומר- בפירוש הראשון המילה עצמה מתייחסת למשהו אחר ולא לעגלות ממש...). האם אתם מבינים מדוע מביא האב"ע את הפסוק "ואת בטנך צבה"? מה אנחנו לומדים מפסוק זה? מה קורה לבטן של האישה בפסוק זה?

הרשב"ם מסביר אחרת מהאבן עזרא ומרש"י- "... ונראה בעיני עגלות העשויות ללכת בצבא ובדרכים רחוקות".
לפי פירושו של הרשב"ם למה הכוונה במילה "צב"? מאיזו מילה היא נגזרת? לפי פירושו מהן בדיוק "עגלות צב" ומה מייחד אותן?

תרגום יונתן בן עוזיאל כותב על העגלות- "עגלן כד מחפן ומטקסן...". לגבי הביטוי "מחפן" די ברור שמדובר בעגלות עם חיפוי (כמו פירושו של רש"י), אולם מה הן "מטקסן"? כותב על כך "פירוש יונתן" המסביר את התרגום בשמו של מדרש רבא- "אין צב אלא מטוקסות, פירוש מתוקנות על מתכונתן...".
לפי פירוש זה, מהן "מטקסן"? מה היה מיוחד בעגלות שהתורה קוראת להן "עגלות צב"?

הפירוש יונתן מביא עוד שני הסברים משמו של התרגום הירושלמי על עגלות צב, התרגום מתרגם צב- "מזווגן" ועל כך כותב הפירוש- "לשון הגמרא... מזווג בכלאיים פטור. ופירוש אחר שלכך מתרגם "מזווגין" שלכל עגלה היו זוג בקר מושכים אותה".
איך מסביר הפירוש את התרגום ירושלמי שכותב "מזווגן"? האם אתם מבינים את הפירוש הראשון (אני התקשיתי מאוד להבין...). הפירוש השני קל יותר, לפי זה מהן "מזווגן"? מאיזו מילה זה נגזר?


סיכום:
ראינו הפעם הרבה מאוד פירושים למילה אחת בתורה. כתוב שהנשיאים הביאו "עגלות צב" וצריך להבין מהן בדיוק "צב". רש"י הביא שני פירושים, הראשון שמדובר על עגלות מחופות, עגלות עם גג. השני שמדובר על עגלות יפות. האבן עזרא גם הוא הביא שני פירושים- או שמדובר על כינוי לשוורים שמושכים את העגלות, השוורים המיוחדים האל הקרויים צבים, או שמדובר על עגלות שיכולות לשאת הרבה משא, כמו בטן צבה, מנופחת. הרשב"ם הסביר שמדובר על עגלות שבנויות למרחקים ולכן יכולות לשמש בצבא ואילו התרגום יונתן כתה "מטקסן", עגלות מתוקנות עם כל מה שצריך, עם כל האביזרים. לסיום ראינו פירוש נוסף מהתרגום הירושלמי- "מזווגן" שפירושו או שמודבר על עגלות שהובאו בזוגות על ידי הנשיאים או בעגלות שנגררות על ידי שני שוורים כל אחת. וכך יש לנו שמונה פירושים למילה אחת מהתורה הקדושה!
הדפס את המאמר
המלץ לחבר
שמור מאמר
הגדל /הקטן טקסט
הוסף לקליפבורד
כתבות נוספות
חובה לצפות- אוון סאייט על אידיאולוגיה בשמאלמערכת שורשקטע חובה- הקומיקאי היהודי אוון סאייט בנאום מבריק על השמאל הקיצוני העולמי ששונא כל דבר שהוא לא הוא
בן דהן- להחזיר את דרום תל אביב ליהודיםמערכת שורשסגן השר בן-דהן: "במדינה דואגים למסתננים מאפריקה, במקום ליהודים. אנו מתגייסים להחזיר את היהודים לדרום תל אביב."
ממירי מתח DC-DCמערכת שורשמציאת והתאמת ממיר מתח איכותי הינו משימה קריטית לכל מתכנן מערכות או יצרן
שם השולח
תוכן ההודעה