חפשו עוד תכנים!
תכנים|שו"ת ברשת|מוצרים 
 
בריאות

איך מתפתחת מחלת הקרטוקונוס?

מערכת שורש  כה שבט, תשפב  27/01/2022

לקרטוקונוס אין תרופה ולכן מטפלים בסימפטומים... כלומר מוצאים פתרון ללקויות הראייה... כך שההשפעה של המחלה על איכות החיים תהיה מינימלית

תגיות:

קרטוקונוס היא מחלת עיניים נפוצה. השכיחות שלה באוכלוסייה מוערכת בכ-0.5%, כלומר אחד מכל אלפיים ישראלים לוקה בה. זוהי מחלה שנכון לעכשיו אין לה תרופה ובנוסף היא מחמירה לאורך השנים, ולכן כשמאובחן קרטוקונוס אחת השאלות הראשונות שעולה היא כיצד היא מפתחת. בעמוד זה תמצאו תשובה מקצועית ומפורטת לשאלה והמלצות שיעזרו להאטת קצב החמרת המחלה ולהתמודדות מיטבית איתה.

מתי מתפרצת מחלת הקרטוקונוס?

עוד לפני התשובה לשאלה איך מתפתחת מחלת הקרטוקונוס, כדאי להבין מהם הגורמים לה ובאיזה שלב היא מתגלה. מהות הקרטוקונוס היא עיוות בצורת הקרנית, שהופכת מכיפה לחרוט ולכן גם מעוותת את הראייה. הסיבה לכך, ככל הנראה, היא פגם גנטי. כמו כן ייתכן שחוסר איזון אנזימטי תורם לתהליך. המחלה מתפרצת במרבית המקרים בין גיל 15-16 לסביבות גיל 30-35. זוהי עוד סיבה לכך שחשוב להבין כיצד היא מתפתחת, משום שלמי שחולה בה צפויות שנים רבות מאוד של התמודדות איתה.

בשלבים הראשוניים, כשהעיוות בצורת הקרנית קל, סביר להניח שהמחלה כלל לא תורגש. בדרך כלל האבחון מתרחש אחרי שהאדם מגיע לאופטומטריסט/ית או רופא/ת עיניים בגלל הפרעות בראייה – ובדיקה מקצועית מגלה שצורתן של הקרניות בעיניים החלה להשתנות.

התפתחות המחלה

ככל שמחלת הקרטוקונוס מתפתחת, כך מופיעים יותר תסמינים ובנוסף מידת החומרה שלהם עולה. בחלק מהמקרים התסמינים מופיעים רק בעין אחת משום שייתכן הבדל בקצב ההתפתחות של המחלה בין העיניים. התסמינים הנפוצים ביותר הם:

* אסטיגמציה (“צילינדר”) – מצב שבו הראייה מיטשטשת גם כשמתבוננים באובייקטים קרובים וגם בכאלה רחוקים (משום שהחרוטיות של הקרנית גורמת לשבירת קרני האור שמגיעות לעיניים בשני מקומות שונים ולא במוקד אחד).

* קושי לראות למרחק – בגלל ירידה בחדות הראייה.

* הילות סביב מקורות האור – כולל מצבים של סינוור.

* רגישות גבוהה לאור – כולל כאב כתוצאה מכך.

כל הסימפטומים הנ”ל מקשים על התפקוד בלילה ובמצבים נוספים, ולכן מחייבים מציאת פתרונות.

שיפור הראייה בהתאם להתפתחות הקרטוקונוס

כאמור אין תרופה לקרטוקונוס. כן ניתן לטפל בסימפטומים, כלומר למצוא פתרון ללקויות הראייה הנ”ל כך שההשפעה של המחלה על איכות החיים תהיה מינימלית ואפילו לא מורגשת.

בשלבים הראשונים הפתרון הוא משקפיים או עדשות מגע. חשוב מאוד להתאים אותם באופן מושלם למצב העיניים, ולקחת בחשבון כי ייתכן צורך בשינוי המרשם לעיתים קרובות יחסית עקב השתנות הקרנית והמשך התעוותותה.

בשלב מתקדם יותר כבר נדרשות עדשות מגע ייעודיות לקרטוקונוס. בין האפשרויות: עדשות מגע סקלרליות (עדשות גדולות מהרגיל שמונחות על לובן העין ולא על הקרנית), עדשות פיגיבק (עדשה עם חלק רך שמונח על הקרנית ועליו חלק קשה שמאפשר גם תיקון פגמים ממשיים בראייה), עדשות היברידיות (פתרון דומה לפיגיבק, אבל כשהחלק הרך הוא במרכז העדשה והחלק הקשה הוא בהיקף), עדשות ROSE K (שמתאפיינות בגיאומטריה ייחודית לתיקון העיוות בקרנית) ועדשות קשות.

עם המשך התפתחות מחלת הקרטוקונוס כבר ייתכן צורך בטיפולים מורכבים יותר. טיפול אחד, חדשני במיוחד, נקרא קרוס לינקינג ומהותו היא חיזוק הקשרים שבין מולקולות הקולגן בקרנית, וזאת באמצעות שילוב של טיפות שמכילות ויטמין B2 ואור אולטרה סגול. עוד טיפולים הם השתלת טבעות (שמייצבות את הקרנית ומעכבות את קצב החמרת המחלה) ובמקרים החמורים ביותר – השתלת קרנית (מלאה או חלקית).

התפתחות קרטוקונוס מחייבת מעקב צמוד – אצל אופטומטריסטית מנוסה.

הדפס את המאמר
המלץ לחבר
שמור מאמר
הגדל /הקטן טקסט
הוסף לקליפבורד
כתבות נוספות
ביטוח בריאות במסגרת חוק הבריאות הממלכתימערכת שורשהביטוח הממלכתי מוענק לכל תושב במדינה, והוא מכסה שירותי בריאות "כלליים", כמו- ביקורים בקופות החולים אצל רופא המשפחה ורופאים מומחים, ביצוע בדיקות ורכישת תרופות שנכללות בסל הבריאות במחיר מסובסד
גרבר פירות - איזה גרבר הכי טוב לתינוק שלך?מערכת שורשכ- 176 אלף תינוקות נולדו בישראל בשנה האחרונה, וככל הנראה 90% מהם, אם לא יותר, אוכלים גרבר בזמן שאתם קוראים את המילים האלו
אילו בדיקות עושים במעקב הריון?מערכת שורשהריון? ככל הנראה אתם יודעים שבתקופת ההיריון יהיה עליכם לעבור כמה בדיקות
שם השולח
תוכן ההודעה