חפשו עוד תכנים!
תכנים|שו"ת ברשת|מוצרים 
 
בריאות

האם תמיד חייבים תרופות? גישות שונות להפרעת קשב

מערכת שורש  כו ניסן, תשפה  24/04/2025

הגישה המודרנית לטיפול בהפרעת קשב נעה לכיוון אינטגרטיבי: שילוב בין תרופות לבין טיפול רגשי, תזונה מותאמת, תרגול מיינדפולנס, אימון אישי ושיפור סגנון החיים

תגיות:

בעשורים האחרונים הפכה הפרעת הקשב (ADHD) לאחת מהאבחנות הנפוצות ביותר בקרב ילדים ומבוגרים כאחד. יותר ויותר אנשים מגלים שלחוסר הריכוז, השכחנות, הפיזור או הקושי בניהול זמן יש שם – ולעיתים גם טיפול. במקרים רבים, התרופות הסטימולנטיות, ובראשן הריטלין והאדרל, מוצגות כפתרון המרכזי, ולעיתים היחיד. אך האם זו באמת האפשרות היחידה? האם כל אדם עם הפרעת קשב חייב לקחת תרופות? או שיש גם דרכים אחרות?

התרופות – פתרון יעיל, אך לא יחיד

אין ספק כי תרופות להפרעת קשב הוכחו כיעילות במקרים רבים. הן משפרות את הקשב, מפחיתות אימפולסיביות, ומאפשרות תפקוד יומיומי תקין יותר. עבור תלמיד בבית ספר, סטודנט באוניברסיטה או עובד במשרד – הן יכולות לשנות את כללי המשחק.

freepik

עם זאת, הן אינן חפות מתופעות לוואי: ירידה בתיאבון, קשיי שינה, עצבנות, תחושת ניתוק ולעיתים גם תלות פסיכולוגית. חשוב להבין שהתרופה לא "מרפאת" את ההפרעה – אלא מסייעת לנהל את התסמינים באופן זמני.

טיפול התנהגותי וקוגניטיבי

ישנם אנשים רבים שבוחרים לטפל בהפרעת הקשב ללא תרופות, או בשילוב עם מינון נמוך מהמקובל. טיפול פסיכולוגי התנהגותי (CBT) יכול לעזור לזהות הרגלים מזיקים ולבנות כלים להתמודדות יומיומית: ניהול זמן, סדר יום, הצבת מטרות וחיזוק מוטיבציה.

הטיפול כולל גם עבודה על ויסות רגשי, ביטחון עצמי ושיפור הדימוי העצמי – תחומים שרבים עם ADHD סובלים מהם, לא בגלל ההפרעה עצמה אלא בגלל תחושת הכישלון המתמשכת לאורך השנים.

אימון אישי (ADHD Coaching)

אחת הגישות המעשיות יותר היא ליווי אישי – מעין אימון שנועד לספק מסגרת יומיומית, כלים לניהול משימות ותחושת שליטה. המאמן לא עוסק באבחון או טיפול רגשי, אלא במבנה – וזה בדיוק מה שלפעמים חסר למי שחי עם ADHD - מישהו שיארגן את הכאוס.

האימון משלב מעקב צמוד, תרגול משימות, משוב מיידי והצבת מטרות קצרות טווח. עבור מבוגרים רבים, זו גישה שמפחיתה את הצורך בתרופות או מאזנת את השפעתן.

תזונה, פעילות גופנית ושינה

חלק בלתי נפרד מהתמונה קשור באורח החיים. מחקרים רבים מצביעים על הקשר שבין תזונה לקשב: עודף סוכר, חוסרים בוויטמינים כמו B6 או אומגה 3 אותזונה דלה – כל אלו עלולים להחמיר את הסימפטומים.

פעילות גופנית קבועה משחררת דופמין – אותו חומר כימי שהתרופות מגבירות – ועשויה להועיל בצורה טבעית. גם שינה מספקת ושגרת יום יציבה יכולים להשפיע משמעותית על התפקוד הקשבי.

גישה אינטגרטיבית – לא חייבים לבחור צד

הגישה המודרנית לטיפול בהפרעת קשב נעה לכיוון אינטגרטיבי: שילוב בין תרופות לבין טיפול רגשי, תזונה מותאמת, תרגול מיינדפולנס, אימון אישי ושיפור סגנון החיים. לא כל אדם מגיב באותו אופן, ולא כל מה שמתאים למישהו אחר יתאים גם לך.

המפתח הוא התאמה אישית: מה באמת עוזר לי? באילו ימים אני מרגיש טוב יותר? מתי אני זקוק לתרופה – ומתי אולי פחות?


הדפס את המאמר
המלץ לחבר
שמור מאמר
הגדל /הקטן טקסט
הוסף לקליפבורד
כתבות נוספות
מתי מומלץ ללכת לנטורופתית?מערכת שורשכאבי ראש חוזרים, בעיות עיכול, עייפות מתמשכת, חוסר איזון הורמונלי או מחלות חוזרות יכולים להעיד על כך שהגוף אינו מאוזן. נטורופתית יכולה לעזור לאתר את שורש הבעיה
מהי ויאגרה טיבעית ולמה מדברים עליה יותר ויותר?מערכת שורשאם ננסה להבין איך יכול להיות שבשנים האחרונות האופציה של ויאגרה טיבעית זוכה להצלחה, אנחנו נראה שמדובר כאן על פתרון שכולל לא מעט יתרונות
האם כדאי לבחור תוספי תזונה לבד?מערכת שורשבמקום לרכוש תוספי תזונה לבד ולהסתכן בבחירה לא מתאימה, פנו לייעוץ מקצועי ותקבלו את ההכוונה הנכונה ביותר עבורכם
שם השולח
תוכן ההודעה