כיצד מתבצע צו זיהוי משטרתי
מערכת שורש יח שבט, תשפא 31/01/2021המשטרה בישראל חוקרת מיליוני פשעים מדי שנה. צו זיהוי משטרתי חיוני לזיהוי החשוד. אם אתם רוצים לדעת כיצד מתבצע צו זיהוי משטרתי? מאמר זה יסביר לכם על כל השלבים וההליך המתנהל
תגיות:משטרהזיהויחקירהעורך דיןישנן נסיבות שבהן המשטרה מיישמת נהלי זיהוי כדי לקבוע מיהו החשוד במהלך החקירה. הוא משמש גם לבדיקת יכולתו של העד לזהות את החשוד כמבצע. לעיתים, הוא מיושם גם ככלי חקירה להמשך חמקיפה הרבה יותר. אם יש זיהוי חיובי, זה יכול להוות סיבה אפשרית לצו חיפוש או לחשש ובעקבות חקירה אחר החשוד. כלומר, ברגע שישנו זיהוי גם הבסיסי ביותר, מתחילה המשטרה לרוב בחקירה סמויה, מעקב אחרי פעולותיו של האדם. לעיתים יכולה המשטרה גם לעצור את החשוד באופן מיידי אם קיים חשש שמא הוא עשוי לשנות ראיות ועדויות מהשטח שאלו יסתרו את אשמתו הפלילית.
אם זומנתם לתת עדות בתחנת המשטרה, חשוב להתייעץ עם עורך דין פלילי במרכז בעל ניסיון ומקצועי, הסיבה לכך היא כי רבים עלולים להפליל את עצמם בעבירה מבלי לשים לב, רק תוך כדי מסירת עדות פשוטה. חשוב לדעת מה נכון להגיד במתן עדות במשטרה.

מטרת נהלי הזיהוי
ניתן להשתמש בהליכי זיהוי בדרכים שונות למטרות שונות. לא תמיד משתמשים בו לקביעת המבצע הלא ידוע של הפשע. לדוגמא, המשטרה רשאית להשתמש בתצלומים בודדים מאשרים ובמערכי צילום לצורך בירור זהותו המשפטית של האדם שמוכר לעד אך רק בשם רחוב. (כלומר העד מכיר את החשוד רק בשמו הפרטי ואינו יודע פרטים נוספים אודותיו כגון, כתובת מגורים, מספר טלפון ועוד).
להלן נהלים כיצד מתבצע צו זיהוי משטרתי.
מערך צילום
מערך צילומים הוא אחד מהליכי הזיהוי הנפוצים ביותר במשטרת ישראל. מערך הצילום עשוי לכלול כ -6 עד 9 צילומים שהוצגו בפני העד. לאחר מכן, קצין המשטרה החוקר את האירוע יכול להראות את התצלומים בזה אחר זה לעד ולשאול אם הוא מזהה את התצלומים. שיטה זו נקראת גם הליך רציף. שיטת הליך רציף נמצאת בשימוש במקרים בהם לא מצליחים למצוא את החשוד, בנוסף התצלומים המוצגים הם של בעלי הרשעות פלילות בעבר אשר מתגוררים או פועלים באותו המקום הפיזי של ביצוע העבירה, זאת כי קיימת הסבירות שהפושע פועל במקום מוכר, הכין לעצמו דרכי מילוט ואסף מידע מודיעיני לפני ביצוע הפשע.
תצוגת שדה
השקפה בשטח מנוהלת גם על ידי המשטרה לקביעת מבצעים. בהליך זיהוי זה, העד עשוי להיות מוזמן לצפות באנשים רבים בהקשר בו החשוד עשוי להופיע. הקצין או החוקר רשאי לקחת את עד הראייה לאתר ולהסתובב איתו בשטח לחיפוש חשודים ולזיהוי שלהם.
להופיע בחקירה
בהליך זיהוי זה של המשטרה, המשטרה מציגה אדם אחד בפני העד ותחקור אם הוא מזהה את האדם. נוהל זה משמש אם המשטרה מאתרת את החשוד זמן קצר לאחר הפשע ובקרבה למקום. בהתאם לחוק, המשטרה בדרך כלל מגבילה את זמן הופעות בערך 2 שעות לאחר ביצוע העבירה.
צילום אישור
בהליך זה מציגה המשטרה תצלום יחיד בפני העד כדי לאשר את זהותו של העבריין.
סיכום
במדינת ישראל, רשויות אכיפת החוק כבר אימצו פרקטיקות ומדיניות לטיפול בסוגיית זיהוי שגוי. המשטרה מתייחסת לפשע כאל דבר חמור, כך שתוכלו לצפות כי התיק יטופל בכבוד וברגישות על ידי המשטרה, לכן את זקוקים לליווי של עו"ד פלילי שידאג למצות את הזכויות שלכם.


